Il Mitridate Eupatore

Vanaf 8 februari 2024 gaan we aan de slag met Il Mitridate Eupatore van Alessandro Scarlatti.


Wikipedia vertelt hierover:

Mitridate Eupatore is een serieuze opera in vijf bedrijven van de Italiaanse componist Alessandro Scarlatti op een libretto van Girolamo Frigimelica Roberti . Het werd voor het eerst uitgevoerd, onder leiding van de componist, in het Teatro San Giovanni Grisostomo in Venetië op 5 januari 1707. Mitridate Eupatore , een mislukking bij de eerste uitvoering, wordt nu beschouwd als een van Scarlatti's beste werken.

 

Korte inhoud

In het oude koninkrijk Pontus heeft Farnace de troon gegrepen, de koning vermoord en is met zijn vrouw Stratonica getrouwd. De dochter van de vermoorde koning, Laodice, is getrouwd met de geruïneerde edelman Nicomedes, die nu is vervallen tot koeherder. Haar broer, Mitridates Eupator, heeft zijn toevlucht gezocht in Egypte.

Mitridates en zijn vrouw, Issicratea, arriveren, vermomd als Egyptische ambassadeurs, bij het hof van Pontus. Ze beloven het hoofd van Mitridates aan de overweldigende koning en koningin in ruil voor vrede tussen Egypte en Pontus. Mitridates' moeder stemt in met de dood van haar eigen zoon. Mitridates ontmoet zijn zus Laodice en onthult zijn ware identiteit. Mitridates en Issicratea vermoorden Farnace en Stratonica, en Nicomedes kondigt het volk de terugkeer van hun rechtmatige koning aan.