Project King Arthur 2021

Project King Arthur van Purcell

In maart 2020 zijn we gestart met een project, waarbij er ook andere instrumenten kunnen meespelen. Het was de bedoeling het project in november van dat jaar af te ronden maar door corona wordt het nu een jaar later. De blokfluiten worden aangevuld met een dwarsfluit, een klarinet, een cello en een spinet en bij sommige stukken zal er gezongen worden. Het samenspelen met meer instrumenten bevalt ons erg goed en het resultaat belooft mooi te worden. We hebben er veel zin in.

Als onderwerp voor het project is gekozen voor King Arthur van Purcell. Het wordt geen integrale uitvoering maar er is gezocht naar stukken, die geschikt zijn voor deze samenstelling van het ensemble.

Deze semi opera van Purcell is voor het eerst opgevoerd in 1691 en vertelt over het ontstaan van de Britse natie na de strijd tussen de Angelen en de Saksen, zeker 1000 jaar daarvoor en er klinkt ook een en ander van de (Griekse) mythologie in door, wat in die tijd heel gebruikelijk was.

Op muzikaal gebied behoort King Arthur tot Purcells meest memorabele werken: de aria's Fairest Isle, How blest are shepherds en Saint George zijn zeer bekend geworden, als ook de dwaallichtscène Hither, this way en de echo in Come if you dare. Bijzonder geslaagd was eveneens de muzikale uitbeelding van het bibberen van de Koude Genius van het eiland die oprijst en wordt verwarmd door de Liefde. Op één na maken al deze stukken deel uit van onze uitvoering.

Tijdens het concert zal de verhaallijn summier aandacht krijgen en zullen de bezoekers er bij de verschillende onderdelen op gewezen worden wat ze kunnen horen, b.v. de trompetten van de troepen die ten strijde trekken of het bibberen van de koude mensen. Ook zal er een boekje en/of presentatie zijn met o.a. de teksten van de onderdelen die gezongen worden.

We hopen dat deze aankondiging u nieuwsgierig heeft gemaakt en dat u komt luisteren op 13 november 2021 in het gebouw van de Wijnstokgemeente aan de Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs. Aanvang 14.30 uur. Als er nog of weer beperkende maatregelen gelden, moet u zich daarvoor aanmelden. Dat kan op het e-mailadres van het ensemble: berkelsblokfluitensemble@gmail.com. Indien er onverhoopt door coronamaatregelen geen publiek bij zal mogen zijn, zullen we een opname maken.

Inmiddels heeft het concert plaats gevonden. Gelukkig kon het - zij het met wat beperkingen - toch doorgang vinden. Het publiek heeft ervan genoten en wij ook!

Boekje King Arthur met voorkant flyer versie 2.pdf

generale repetitie

concert

Hier kun je een gedeelte van het concert bekijken en beluisteren:

Kort fragment: https://youtu.be/gzdWYDygCxU